Teater i Japan – en guide

The group of modern ballet dancers

Japan är ett land med många fantastiska traditioner, och teater är något som verkligen har en rik historia. Det finns fyra teaterformer som speciellt är populära i Japan. Teater i Japan är något som är intressant och annorlunda mot svensk teater. Det finns däremot västerländska traditioner i Japan för teater tillsammans med den mer traditionella teatern.

Det bästa stället att kolla på teater från Japan självklart i Japan, och biljetterna kostar en del. Anledningen till detta är att de inte får stöd från staten. Men det är klart värt pengarna att se traditionell japansk teater.

En unik form av teater

Teater i Japan är en djup tradition och det som speciellt kännetecknar teatern är dräkterna, perukerna och sminket. Det är speciellt Kabuki teatern som är känd för den genomarbetade sminkningen. Skådespelarna har även traditionella Japanska kläder på sig under föreställningen.

En rolig fakta är att vissa av dessa kostymer väger mer än 20 kilo. Kostymerna är också för det mesta tillverkade för hand. Traditionellt var det män som framträdde och ofta hade männen masker på sig. Nu är det både män och kvinnor som framträder.

Teater i Japan – fyra olika teaterformer

Teater är något som är stort i Japan. I Japan finns det speciellt fyra former av traditionell teater som är kända världen över. Dessa är:

  • Nō – Kombinerar dans, musik och drama
  • Kyōgen – är en form av komik
  • Bunraku – En form av dockteater
  • Kabuki – Är en form av dansdrama och är känd för dess genomarbetade sminkning

Immateriellt kulturellt värde

Teater i Japan har även fått immateriellt kulturellt värde av UNESCO för att bevara det för framtiden. När du kollar på japansk teater får du ta en del av den rika kulturen som Japan har att erbjuda.

Du kan även bege dig på en teaterresa till Japan för att kolla på olika former av japansk teater. Det finns även olika ställen i Sverige som idag erbjuder former av Japansk teater om du inte har möjligheten att resa hela vägen till Japan för ett besök.

Senaste artiklarna

The group of modern ballet dancers

Teater i Japan – en guide

Japan är ett land med många fantastiska traditioner, och teater är något som verkligen har en rik historia. Det finns fyra teaterformer som speciellt är

Läs mer »