Japansk teater

Vad är japansk teater?

Japansk teater är inte bara en form utan fyra olika teaterformer. I Japan är man väldigt reserverad med sina känslor, men inom teatern kan personer ge uttryck för känslor på ett acceptabelt sätt. En av de fyra teaterformerna i Japan är kabuki. Det är en stiliserad kombination av dans och drama där skådespelarna har starkt målade ansikten. Från början var framfördes den här teaterformen främst av prostituerade kvinnor och historiskt sett var den mycket sexuell. Dock förbjöds kvinnor från den här teaterformen år 1629 och är idag helt manlig.

Vi på Teaterbiennalen tycker att japansk teater är annorlunda och intressant. Förutom kabuki finns även formerna noh, kyogen och bunraku som alla har sina egna kännetecken.

Noh-teater och dess kännetecken

Den äldsta formen av japansk teater är no-teater, eller noh-teater. Det är samma pjäser, runt ett hundratal, som spelas upp idag som redan spelades på 1400-talet. Noh är dramatiskt och musikaliskt och dess dansföreställningar innehåller mycket symbolik.

Traditionellt var det män som spelade och de är oftast klädda i överdådiga dräkter. Pjäserna är ofta byggda på mytologier, såsom buddhistisk mytologi. Männen som spelar har vanligen även masker på sig. Rörelsemönstren i noh-teatern är strikt kodifierade, samt att de vanligtvis är långsamma och spartanska.

Andra former av japansk teater

De andra två formerna av japansk teater är kyogen och bunraku. Kyogen är vilda komedier som ofta spelas som mellanakt vid Noh-föreställningar. Vanligtvis är det män som framför även denna teaterform. I kabukispel har man i modern tid även börjat använda sig av anime som förlaga.

Bunraku är egentligen en typ av dockteater som funnits sedan slutet av 1500-talet. Vanligtvis har pjäserna samma tema som kabukipjäser, men istället för människor är det fyra fot långa dockor som används. De har snidade och väldigt detaljerade huvuden. Bunraku inkluderar även dans och sång och det är ingenting du kan se på dramaten.

Var kan jag se japansk teater?

För att se japansk teater likt kabuki behöver du vanligtvis bege dig till Japan. Om du befinner dig i landet rekommenderar vi verkligen att du besöker en föreställning. Biljetterna är ganska dyra, de brukar ligga på 1 500 kronor styck, eftersom teatern inte får så mycket statligt stöd i Japan. Det är tråkigt med tanke på det kulturella och historiska värdet teaterformerna har.

Japansk teater är spännande, väldigt musikalisk och annorlunda än teater i många andra delar av världen. Det finns vissa resebolag som anordnar resor med teaterinriktning för dig som är intresserad av det. Japan är ett intressant land att besöka av många anledningar, däribland deras unika teaterföreställningar. Om du inte har möjlighet att ta dig till Japan får du dock hålla tillgodo med västerländsk teater, vilket också är bra.