Dramaten

Lär dig allt om Dramaten

Dramaten heter egentligen Kungliga Dramatiska Teatern och är Sveriges nationalscen för talade dramer. Säsong efter säsong står duktiga och berömda skådespelare på Dramatens scener och framför allt från komedier till tragedier. Många drömmer om att se en föreställning på teatern, både på den stora scenen och de mindre scenerna. Det var redan år 1788 som teatern grundades, av den dåvarande kungen Gustav III. Den nuvarande huvudbyggnaden invigdes dock inte förrän år 1908. Byggnaden ritades av arkitekten Fredrik Liljekvist. På Dramatens sex scener spelas årligen runt 1 000 föreställningar, samt att föreställningarna turnerar runt i Sverige såväl som internationellt.

Vi på Teaterbiennalen rekommenderar verkligen att du gör ett besök på Dramaten när du har möjlighet till det. Stora scenen har 770 platser medan hela teaterns kapacitet ligger på runt 1 500 personer.

Regissörer på Dramaten

Bland de regissörer som arbetat på Dramaten finns en hel del kända namn. En av dem är Gösta Ekman, en annan är Ingemar Bergman. Ingemar Bergman anses vara en av Sveriges högst ansedda kulturpersonligheter.

Säsongen 21/22 har ett flertal regissörer värda att nämna. Bland annat sätts kända Cabaret upp i regi av Farnaz Arbabi. En annan pjäs är Elektra, en omdiktning av Sofokles drama, nu i regi av den tyske regissören Michael Thalheimer. Det är dock bara en bråkdel av uppsättningarna för säsongen.

Pjäser på Dramaten

Genom åren har en mängd populära uppsättningar spelats upp på Dramatens olika scener. Många gör det hela till en upplevelse med teaterbesök och en bit mat. Teatergrillen är en anrik restaurang som fått sitt namn tack vare närheten till Dramaten.

Det har också hänt att japansk teater har spelats på Dramaten. Några av de mest berömda uppsättningarna i teaterns historia är August Strindbergs Fröken Julie, Kung Lear och Mäster Olof. Varje år ges ett flertal uppsättningar och du kommer säkerligen att hitta någon pjäs som passar just dig.

Så köper du biljetter till föreställningarna

När du hittat en pjäs med skådespelare du gillar återstår att köpa biljetter. Du kan köpa dina biljetter direkt på Dramatens hemsida. Det är relativt låga priser för att se en föreställning på Dramaten, eftersom det offentliga skjuter till en rejäl slant per biljett. Dock innebär de låga priserna att biljetterna många gånger säljer slut snabbt, så det gäller att vara ute i god tid.

Ett besök på Dramaten är en fantastisk upplevelse, oavsett om du är en inbiten teaterälskare eller bara vill se en föreställning som verkar intressant. På teaterns hemsida kan du läsa mer om vilka skådespelare som är aktuella just denna säsong samt vilka uppsättningar som spelas eller kommer att spelas. Vi rekommenderar varmt ett besök på teatern.