Jämför kostnaderna för olika billån

Att köpa en bil är ingen billig affär. Därför är det en smart idé att jämföra olika billån för att vara säker på att man inte betalar för mycket i onödan. När man vill hitta bra billån kan man få en översikt över vad lånet för en specifik bil blir om man söker på nätet. Att jämföra billån behöver inte vara jobbigt eller tidskrävande.

Den månatliga kostnaden för billånet beror främst på det totala lånebeloppet samt på låneräntan. Med hjälp av reglagen på olika samlingssidor kan du enkelt se och ändra lånebeloppet, återbetalningstiden och jämföra olika bankers räntor. När du jämför billån är det viktigt att du läser igenom det finstilta noggrant, då det kan tillkomma en del kostnader såsom avi-kostnader och uppläggningsavgifter vilket totalt kan resultera i relativt stora summor pengar.

Långivare kontrollerar din kreditvärdighet via en kreditupplysning. För att undvika att det tas flera olika kreditupplysningar kan du välja att jämföra kostnaden på billån och få en låneoffert via någon av de många samlingssidorna på nätet. Därigenom tas det endast en kreditupplysning trots att flera aktörer tillfrågas.

Vilka former finns billånen i?

När du jämför kostnaderna på billån är det bra att veta att det finns två olika typer av billån, det vill säga äkta och oäkta billån. Äkta billån har vanligtvis en lägre ränta eftersom långivaren använder bilen som säkerhet för lånet. Detta betyder att om du skulle misslyckas med att betala av billånet, kan långivaren ta över bilen och sedan sälja den.

För att man ska kunna få ett äkta billån är det vanligt att långivaren kräver att bilen är köpt via en auktoriserad bilhandlare, att bilen är högst 10 år gammal vid tiden som bilen är slutbetald och att billånet är på minst 40 000 kronor. Därför kan det vara väldigt svårt att få ett äkta billån vid köp av bil genom en privatperson. Oäkta billån kräver ingen säkerhet vilket vanligtvis resulterar i att långivaren tar ut en högre ränta jämför med ett äkta billån för att täcka för den högre risken med lånet. Däremot finns det inga speciella krav på var bilen har köpts ifrån och du kan därför köpa bilen även av en privatperson.

Posted in Ekonomi & Försäkringar | Comments Off on Jämför kostnaderna för olika billån